"Môžem za vinohradníctvo povedať, že očakávame excelentnú úrodu, čo
sa týka kvality. Už dnes si myslíme, že to bude jeden z najlepších
ročníkov za posledných desať rokov, čo sa týka kvality bieleho vína," priblížila.
V tomto roku pestovateľom viniča podľa nej veľmi pomohlo počasie. "Neskorší
nástup (rastu) počas jari nás uchránil pred jarnými mrazmi, zatiaľ čo
Francúzsko, Taliansko, Španielsko hlásia pokles úrody o 30 % práve v
dôsledku jarných mrazov, nám sa tieto vyhli," vysvetlila.
"Teplé leto spôsobilo, že sme neskorší nástup trochu dohnali. Máme
vysokú cukornatosť – presne to, čo pri hrozne potrebujeme. A chladné
noci spôsobili, že nám zostávajú (v hrozne) kyseliny. Preto hovoríme o
excelentnom ročníku. Budeme dúfať v takúto prekrásnu jeseň, keby ešte
vydržala aspoň do novembra, aby sme posun (zberu) vedeli zvládnuť a
mohli o excelentnej úrode hovoriť aj pre červené odrody, u ktorých
očakávame, že budú takisto zaujímavé," zdôraznila riaditeľka ZVVS.
Vinohradníkov a vinárov však podľa nej trápi spracovanie hrozna. "Očakávame
excelentný ročník, ale u vinárov sú bohužiaľ nepredané zásoby vína z
minulého a predminulého roku z dôvodu pandémie vo výške 20 až 30 %.
Vinári nemajú spracovateľské kapacity na to, aby dokázali celú úrodu
spracovať," poznamenala.
Kaňuchová Pátková upozornila, že v poslednom období jediným obchodným
kanálom sa stali obchodné reťazce, ktoré vo veľkom dovážajú vína za
"dampované ceny".
"Dnes sa nákup vína od zahraničných subjektov blíži jednému euru (za
liter, pozn. TASR). Pre nás sú to neúmerne nízke ceny, pretože u nás len
náklady na vypestovanie jedného kilogramu hrozna dosahujú 40 až 50
centov. To v tom ešte nemáme spracovanie hrozna na víno, cenu fľaše,
etikety a korku. Z tohto pohľadu je pred nami veľmi veľká výzva, aby sme
úrodu dokázali spracovať,“ uviedla Kaňuchová Pátková.
Doplnila, že vinohradníci okrem spomínaných problémov naďalej čelia
problémom s nedostatkom zamestnancov, s nevyrovnanými vzťahmi na
pozemkoch vinohradov, ako aj s nedostatočnými dotáciami na hektár
vinohradu. "Hektár vinohradu sa v priamych platbách podporuje
rovnakou sumou ako hektár vysiatej pšenice, pričom náklady na obrábanie
vinohradu sú ďaleko, ďaleko vyššie," dodala.